Matberedaren – Perfekt verktyg i köket

Nu närmar det sig jul och högtidsdagarna faller tätt vilket även gör att man står inför en och annan middagsbjudning där man ska laga mat till väldigt många personer.

Jag har precis införskaffat mig en matberedare för att hjälpa mig i jobbet och det är verkligen en fantastisk hjälpreda till matlagning. Jag har provat göra lite storkok så jag kunnat inviga maskinen och jag är frälst. Innan har jag alltid dragit mig från storkok då det tar så lång tid att förbereda allting men nu går allt så fort och enkelt.

kitchenaid-matberedare-artisan-4lBara föreställ dig att du ska skära upp några lökar som ska hackas fint. Jag har provat göra detta i en mixer lite desperat och det fungerar inte alls. Anledningen är att mixern river i botten och överst i högen av totalkrossad lök hitta du allting som inte når ner till botten, vilket i praktiken är det mesta. En matberedare gör dock detta i toppen och när man trycker ner löken så fixer den själv allt detta. Den hackar det till perfekta små bitar och det tar inte många sekunder per lök.

Det samma kan göras med en mängd grönsaker och frukter det är så fantastiskt mycket tid och ork man sparar. Jag brukar t.ex. skära upp potatisskivor och värma i ugn med olja, salt och lite rosmarin. Men detta tar tid att skära upp vilket gör att jag istället kört klyftor för att det går snabbare. Nu kan jag istället förbereda en ugnsform med potatisskivor på några minuter.

Jag valde att satsa på en lite dyrare och finare matberedare från KitchenAid. Den kostar rätt mycket mer än billigare modeller från t.ex. Philips men jag känner att jag vill ha något rejält som håller och som är så bra det bara går. Jag har lånat en billigare variant från OBH Nordica en gång men den var ju lite jobbig. Den flyttade sig på bordet när man körde den och gjorde onödigt mycket oväsen.

Denna modellen från KitchenAid ska dock vara en vän under många år för mig. De har en billigare instegsmodell på 3,1 liter som förmodligen är jättebra men den har bara 3 års garanti (vilket kanske är ganska bra ändå) men jag valde att satsa på deras mer exklusiva variant på 4 liter som heter Artisan och jag tog i metall vilket är några hundringar extra. Syftet här är att de ger också 3 års garanti men ger 10 års garanti på motorn.

Det är dock inte en liten prislapp jag la ut för detta utan jag fick snällt betala lite mer än 7 000 kr för den. Den billigare varianten på 3,1 liter är nog den jag skulle rekommenderat även om jag inte provat den. Den kostar ”bara” 4 000 kr men det känns mer rimligt för något riktigt bra.